Hírek Érd

Újabb gyermekorvosi körzetekre van szükség

Huszonhat napirendi pontot tárgyalt idei utolsó ülésén Érd képviselő-testülete. Döntés született többek közt arról, hogy a jövőben tilos ruhagyűjtő konténert kihelyezni közterületre, módosulnak a gyermekorvosi körzetek, elfogadták a Településképi Arculati Kézikönvvet, valamint a célokmányokat három érdi óvoda felújításával kapcsolatban. Döntöttek a Fehérvári úton építendő orvosi rendelő beruházási célokmányának módosításáról is.

Mint dr. Bács István alpolgármester az ülést követően elmondta, 2015-ben mintegy 200 millió forintra becsülték a Fehérvári úton megépítésre kerülő új orvosi rendelő költségeit. 2016-ban megérkezett a kormányzat részéről a támogatás, 2017-ben pedig elkészültek a tervek – ekkor már látható volt, hogy a 200 millió forint nem tartható.

– Az előző közgyűlésen ezt az összeget megemeltük 15 millió forinttal, de a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kiderült, hogy a legjobb ajánlattevő is 245 millió forint körüli összegért tudja vállalni a kivitelezést, az építőipari árak emelkedése miatt. A sürgős előterjesztésre azért volt szükség, mert a közbeszerzési eljárásban addig eredményt hirdetni nem tudunk, míg a szükséges fedezet nem áll rendelkezésünkre – mutatott rá Bács István.

A közgyűlés döntött a gyermekorvosi körzetek átalakításáról. A gyermekorvosi körzeteket évtizedekkel ezelőtt alakították ki, és a ’90-es évek végén módosították. Azóta – számos más településsel ellentétben– Érd lakossága folyamatosan növekedett, de nem egyenlő mértékben: korcsoportonként és városrészenként jelentős eltérések vannak. Az alpolgármester elmondta: az intézkedéssel az aránytalanságokat szüntették meg, hiszen egyes orvosok rettentően túl voltak terhelve.

– Volt olyan orvos, akinek közel 1600 betege volt, és volt, akinek a körzetében alig több mint 500 páciense volt – mutatott rá Bács István, hozzátéve: a döntést hosszas egyeztetési folyamat előzte meg, és így sikerült elérni, hogy 1000-nél kevesebb és 1100-nál több beteg egyik körzetben legyen. Bács István elmondta: a következő lépés a védőnői, illetve a háziorvosi körzetek újragondolása lesz.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Fotó: erdmost.hu
A közgyűlés elfogadta a Településképi Arculati Kézikönyvet, és döntött a Helyi Építési Szabályzat módosításához kapcsolódó partnerségi egyeztetés lezárásáról. Bács István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kézkönyv alapján születik meg az új településképi rendelet. (Erről bővebben ittolvashat.)

A közgyűlés döntött három óvoda, a Tállya, a Tündérkert és a Kisfenyves energiahatékonysági felújítására vonatkozó beruházási célokmány elfogadásáról.

– Az idei évben 180 millió forint érkezett ezen óvodák felújítására a Modern Városok Programja keretében. Szeretnénk ezeket a beruházásokat a nyári zárvatartás ideje alatt véghezvinni. A tervezés, az elsődleges felmérések már zajlanak, de a pontos műszaki menetrendről majd a későbbiekben döntünk – mondta az alpolgármester.

A grémium módosította a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet is: ennek értelmében tilos ruhagyűjtő konténereket kihelyezni bármilyen közterületen, mivel ezek körül rendszeresen szeméthegyek alakultak ki. Magánterületen természetesen továbbra is kitehetők a konténerek, de a köztisztaságra ezeken a helyeken kiemelten odafigyel majd az önkormányzat.

Módosítják a közterület-foglalási díjra vonatkozó szabályozást is. A város területén egyre több társadalmi, és civil szervezet rendez kultúrával, sporttal, egészséges életmóddal, környezetvédelemmel vagy állatvédelemmel összefüggő, szemléletformálásra irányuló városi szintű rendezvényeket. A rendelet lehetővé teszi az ilyen jellegű, de városinak nem minősített rendezvények önkormányzati támogatásának lehetőségét: kérelemre ezen szervezeteknek nem (vagy csak mérsékelten) kell közterület-foglalási díjat fizetniük – zárta szavait az alpolgármester.

Köszönet az adakozóknak

Nagy sikerrel zárult a Szeretetcsomag akció: hatszázhoz közelít a leadott ajándékcsomagok száma. Mint Pulai Edina (Jobbik), az akció kezdeményezője a közgyűlés csütörtöki ülését követően hangsúlyozta: nem csupán gyermekjátékokat, hanem gyümölcsöt, tartós élelmiszert, piperecikkeket is kaptak felajánlásként. A csomagok kiosztását már megkezdték, és karácsony előtt eljutnak az ajándékok a családokhoz.
A képviselő ezúton mondott köszönetet mindazoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek, akik közreműködtek az akció megszervezésében, illetve adományaikkal hozzájárultak több száz érdi gyermek boldog karácsonyához.

Érdekel a többi

Hozzászólások

Szólj hozzá!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés